EMAG

EMAG

20.07.2012

Cursul dolarului ar putea lua raznă şi ajunge la 12,80 lei

Arhiva Adevărul

Banca Naţională a Moldovei continuă să cumpere masiv dolari de pe piaţa internă, ceea ce duce la aprecierea monedei americane. Ţinta acestor intervenţii este atingerea unui curs de 12,50 lei, dar există riscul unei deprecieri necontrolate până la 12,80 lei, susţine Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains.
Moneda americană continuă să se aprecieze pe piaţa moldovenească şi a trecut de nivelul de 12,40 lei. Acest fenomen se datorează cumpărărilor masive de dolari efectuate de Banca Naţională.
"Ţinta acestor intervenţii este atingerea unui curs de 12,50 lei, iar explicaţia este necesitatea de a stopa tendinţele deflaţioniste şi creşterea acumulărilor la buget din contul importurilor. Or, aprecierea dolarului scumpeşte mărfurile de import şi respectiv valoarea taxelor încasate se majorează", consideră Sveatoslav Mihalache, expert financiar.
Economistul atenţionează asupra riscurilor intervenţiilor făcute de BNM. "Continuarea intervenţiilor ar putea provoca chiar o panică pe piaţa valutară a Republicii Moldova. Mai ales în condiţiile în care băncile au lichidităţi în exces. În acest caz cursul monedei americane ar putea urca la nivelul de 12,80 lei", mai precizează Sveatoslav Mihalache

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu