EMAG

EMAG

28.01.2013

PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Un val de aer cald ce traversează Europa va creşte temperaturile din termometre în următoarele zile cu până la 4 grade peste pragul îngheţului în unele zone ale ţării. Încălzirea vremii va duce şi la transformarea ninsorilor care vor cădea marţi în unele regiuni în precipitaţii sub formă de ploaie.


Vremea se incalzeste simtitor, iar ninsoarea se transforma in ploaie
Vremea se încălzeşte simţitor, iar ninsoarea se transformă în ploaie
Foto: abrightthought.blogspot.com
Marţi, gerul se mai înmoaie, iar temperaturile se apropie de cele normale pentru sfârşit de Gerar, adică maxime de la minus 6 grade în Moldova, unde ceaţa dimineţii se dovedeşte pe alocuri mai persistentă, până la 4 grade în Oltenia. Iar ca aspect, încă aşteptăm ninsori slabe şi liniştite, la nivel local în Oltenia, vestul Munteniei şi zona de munte şi doar izolat în celelelate regiuni. Vântul doar la munte începe să sufle mai alert, astfel că ceaţa este prezentă mai ales în estul şi sud-estul ţării, unde se va asocia şi cu chiciura sau fulguieli trecătoare.

În Capitală marţi soarele se mai ascunde după nori, însă este destul de prezent încât să ridice mercurul în termometre spre 1...2 grade peste limita de îngheţ în orele amiezii, în condiţii de vânt slab şi, poate, puţină ceaţă în zori.

Miercuri vremea se încălzeşte simţitor, deşi în regiunile intracarpatice norii sunt mulţi şi scutură precipitaţii, predominant ploi, pe arii extinse în vestul şi sud-vestul ţării şi doar local în centru, favorizând însă producerea de polei. În est şi sud însă, doar ceaţa, prezentă mai ales în orele dimineţii, este fenomenul meteorologic de interes. În aceste regiuni precipitaţiile, puţine şi slabe, apar după căderea nopţii. În aceste condiţii, maximele temperaturii aerului pornesc de la minus 2 grade doar în depresiuni şi ating 8 grade în sud-vestul ţării, în Oltenia.

Şi în Bucureşti miercuri vremea se încălzeşte, deşi ziua începe cu ceaţă. Însă peste zi se disipă, cerul devine variabil, vântul adie slab, iar maxima zilei atinge 4...5 grade la amiază. Norii, lapoviţa şi ploaia devin de interes abia după miezul nopţii.

Joi deja vorbim, în toată ţara, despre vreme caldă pentru ultima zi de Gerar, cu temperaturi la prânz între 3 grade în estul ţării şi în depresiuni şi 12 grade generoase în Oltenia. Cât despre ploi, vor fi şi ele prezente, local în centrul, estul şi sud-estul ţării şi doar izolat în rest. La munte vor fi şi lapoviţe sau ninsori, iar vântul va sfula cu putere în zona înaltă, dar temporar va avea răbufniri şi în restul ţării.

În Capitală, doar în prima parte a zilei de joi norii încă trenează şi pot să mai scuture o ploaie slabă, apoi vântul alert dinspre vest spală cerul şi aduce aer cald, ajută deci soarele să ridice mercurul în termometre spre 7...8 grade, adică vremea devine caldă pentru sfârşit de ianuarie în Bucureşti.

Vremea rămâne caldă şi spre sfârşit de săptămână, la amiază termometrele vor indica valori între 2 şi 12 grade la scara întregii ţări, adică cu circa 8...10 grade mai mult decât ar fi normal pentru început de februarie. Dar ploile şi lapoviţele câştigă şi ele teren, treptat, începând din nord-vestul ţării, unde vineri sunt prezente doar local, în timp ce sâmbătă se mai extind, iar duminică cuprind aproape întreaga ţară, fără ca vremea să se răcească însă, vorbim despre aer maritim, cald în această perioadă a anului.

Marţi la munte va fi exact cât de frig se cuvine să fie la sfârşit de Gerar, mai ales că norii acoperă bună parte din cer. Nu lipsesc nici ninsorile, mai ales în a doua parte a zilei, iar vântul suflă şi el mai viguros pe crestele înalte. Prin urmare, ninge la Păltiniş, unde maxima atinge minus 2 grade, în timp ce la Predeal şi Semenic sunt cel mult minus 4 la amiază, iar la Sinaia, la cota 1500, minus 5 grade. Cu strat de zăpadă destul de consistent în toate masivele, cu grosimi de 50 - 77 cm în masivele sudice şi 25-30 în cele vestice.

Temperaturile mai cresc puţin marţi şi se apropie de cele normale pentru data din calendar, între minus 6 şi 4 grade la scara întregii ţări. Iar ninsorile, slabe cantitativ, sunt şi ele prezente, local în Oltenia, vestul Munteniei şi zona de munte şi doar fulguieli izolate în rest, în principal asociate cu ceaţa dimineţii.

În Transilvania soarele se iveşte timid doar în vestul regiunii, deoarce în rest norii stau grămadă pe cer şi scutură local ninsori slabe, liniştite însă, căci vântul nici nu se simte. Temperatura aerului rămâne la valori negative la Miercurea Ciuc, cel mult minus 3 grade vor fi marţi la amiază, în timp ce la Sibiu şi Târgu Mureş se atinge 1 grad peste limita de îngheţ şi chiar 2 sunt la Alba Iulia.

Tot mohorâtă este ziua şi spre nord-vest, în Baia Mare ninge slab şi gradele din termometre nu sunt mai mult de 2, ca şi la Oradea, de altfel, unde norii nu se rispesc de fel pe parcursul zilei.

Spre sud se mai câştigă un grad, în Arad şi Timisoara, ca şi la Deva , maxima zilei ajunge la valori de 3 grade Celsius, iar şansele de ninsoare scad simţitor.

În Oltenia se pare că va fi marţi cel mai plăcut, cel puţin din punct de vedere termic, căci aici se ating cele mai ridicate temepraturi din ţară, 4 grade la Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, dar numai 3 la Craiova şi Slatina unde ninge slab.

Vestul şi nordul Munteniei sunt marţi zone acoperite de nori care cern în răstimpuri ninsori slabe, în timp ce în centru şi est mai apare şi soarele, dar abia după ce se risipeşte ceaţa dimineţii. Prin urmare, în termometre se adună 1 grad la Alexandria şi 3 la Piteşti şi Târgovilte, în timp ce la Buzău sunt doar minus 2 la amiază.

Şi în Dobrogea marţi sunt înnorări, iar temperaturile rămân modeste şi aici, 0 grade vor fi la Constanţa şi doar minus 2 la Tulcea, fără precipitaţii, dar cu vânt aproape moderat dinspre nord.

Marţi, cel mai frig va fi tot în Moldova, aici sunt nori, e ceaţă şi răzleţ câte o fulguială, aşa că până la amiază nu sunt motive ca vremea să se încălzească prea mult. Mercurul se opreşte , deci, în termometre, la minus 4 grade la Galaţi şi Focşani, ca şi la Bacău, Vaslui sau Iaşi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu