EMAG

EMAG

29.01.2012

ULUITOR De ce nu avem PARAZĂPEZI pe drumuri: "Ar pierde cei care fac deszăpezirea"

Drumurile naţionale din România sunt lipsite de orice sistem de protecţie împotriva zăpezii. Asta deşi, ministerul Transporturilor a alocat un miliard de euro pentru întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor naţionale.
Potrivit CNADNR, în România există doar un kilometru de parazăpezi la 100 de kilometri de drumuri naţionale. "Parazăpezi sunt în jur de 160 de kilometri montaţi pe reţeaua de autostrăzi", spune Cristian Andrei, director de întreţinere la CNADNR.
În teorie însă, jumătate din drumurile naţionale ar trebui protejate cu parazăpezi.
Specialiştii au şi o explicaţie pentru lipsa sistemelor de protecţie. Cumpărarea acestora ar diminua drastic profiturile firmelor care fac deszăpezirea.
"Trebuia să pună pe drumul naţional 1, pe autostrăzi, nu i-a durut. A venit unul cu părerea. Lasă mă, că şi aşa nu realizează mare protecţie, avem şase maşini, le dăm la vale, ce ne mai trebuie parazăpezi? Că, dacă pui parazăpezi, iei din banii celui care face curăţenia", explică Gheorghe Boeru, consultant în domeniul infrastructurii rutiere.

Potrivit legilor în vigoare, parazăpezile se montează mai ales în zonele de câmpie, în zonele unde riscul de viscol este mai mare.

2 comentarii: