EMAG

EMAG

05.10.2014

7 trucuri mici ca sa faci economii la cumparaturi

7 trucuri mici ca sa faci economii mai mari la cumparaturiRomanii cheltuie 41% din bugetul lunar numai pe mancare si bauturi. E mult in comparatie cu alte tari europene, spune un studiu recent facut de GfK. E mult si daca te gandesti ca din ce castigi aproape jumatate inseamna mesele zilnice.
Nimeni nu spune ca trebuie sa renunti la mancare, dar putina cumparate nu strica nimanui. Incepe cu ceea ce poti sa pui deoparte daca esti mai eficient atunci cand cumperi alimente. Efortul e minim, dar economiile se vad imediat.
1. Organizeaza-ti mai bine frigiderul si camara
Cand in ele este haos vei reusi cu greu sa afli ce iti lipseste cu adevarat din bucatarie. In plus, ceea ce nu e mereu la vedere risca sa se strice sau sa expire. E bine sa pui resturile de la cina sau alte mancaruri in vase separate si transparente si intotdeauna arunca un ochi in frigider inainte sa iti scrii lista de cumparaturi.
2. Planifica mesele in avans 
Nu pleca la cumparaturi fara sa stii de acasa planul. Vei avea tendinta sa cumperi mai mult decat iti trebuie sau ingredinente de care nu ai nevoie chiar acum.
3. Nu mai arunca painea tare
Intotdeauna raman colturi de paine pe care toata lumea le ocoleste sau, cateodata, o paine intreaga de care ai uitat cateva zile intr-un sertar. Din ele poti face preparate delicioase din bucatarie: de la crutoane, pana la pesmet.
4. Nu mai arunca fructele prea coapte sau nearatoase
Dupa ce ai platit pe ele bani grei e pacat sa le dai deoparte la primul semn ca nu mai arata apetisant. Din banane prea coapte, piersici prea moi sau mere stafidite poti face prajituri, smoothie-uri sau sucuri.
5. Cotroleaza portiile
Uneori mancam cu ochii inainte sa punem prima bucata de mancare in gura si de fiecare data suntem tentati sa facem multe feluri de mancare apetisante. Rezultatul? Ramai cu resturi de care nimeni nu se mai atinge a doua zi. Nu cumpara ingrediente si nu gati mai mult decat stii ca tu sau familia ta va manca la o masa.
6. Transforma resturile in noi feluri de mancare
Daca ramai totusi cu multa mancare de la alte mese nu o arunca. Reinventeaza-o in retete noi.
7. Citeste etichetele cu atentie
Nu numai pe cele de pe ambalajul alimentelor, ci si eticheta de pe raft. Un truc al comerciantilor este sa afiseze pretul pe bucata si ... foarte mic pretul pe kilogram. Daca te uti atent la cel din urma, vei vedea ca, de multe ori, bucata de cascaval care ti se parea ieftina e mult mai scumpa si mai mica, in realitate, decat alt sortiment asezat langa ea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu